Περιγραφή
Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητά του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον.
Οφείλει το όνομά της στο ότι κόβεται σε μεγάλες τριγωνικές φέτες για να χωρέσει στα βαρέλια όπου ωριμάζει. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι λέγεται έτσι γιατί την κόβουμε και τη σερβίρουμε σε φέτες.
Γνωστή και ως τυρί :
-Παράγεται αποκλειστικά σε όλη την Στερεά Ελλάδα και σε κάποιες άλλες ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας.
-Πρέπει να παράγεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αίγιο και πρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%.
-Πρέπει να χρησιμοποιείται γάλα από ελληνικές φυλές προβάτων, που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα της περιοχής, μας και κυρίως σε ελεύθερες βοσκές.
-Κατά πολύ μεγάλο ποσοστό 75 % να παράγεται από τον Οκτώβριο ως τα μέσα Ιουνίου.
-Να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 55%.
-Να ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή σε δοχεία από λευκοσίδηρο (τενεκέδες). Σε άλμη ή ξινόγαλο.
Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε σε σκληρή έως και σε πολύ μαλακή μορφή.
Τι κάνει τη δική μας Φέτα ΠΟΠ πιο ποιοτική , πικάντικη και πιπεράτη:
-Η πυτιά μας που είναι ζωικής προέλευσης, ιδίως αυτή που φτιάχνεται από το στομάχι μικρού κατσικιού που ακόμη θηλάζει.
– Η ωρίμανσή της σε ξύλινο βαρέλι. Το ξύλο δίνει πιο πικάντικη χροιά στη φέτα.
-Η διατροφή των κοπαδιών μας στις οροσειρές της Βοιωτίας ,αποφεύγοντας το πεδινό γάλα .Θεωρείται πως το γάλα των ζώων που βόσκουν στις ηλιόλουστες ορεινές περιοχές της Βοιωτίας, μας δίνει φέτα πιο πικάντικη, σε σχέση με το γάλα από κοπάδια που βόσκουν σε σκιερά, υγρά πεδινά μέρη με βλάστηση που περιέχει λιπάσματα και φυτοφάρμακα .
-Το είδος του γάλακτος .Το πλούσιο σε λιποπρωτείνες γάλα από 11,5% έως 12 % το πρόβειο και το γίδινο με λιποπρωτείνες 8,5% – 9,5% αναλόγως την περίοδο και τον τόπο βόσκησης, ειδικά από τα αρχαιότατης φυλής γίδια που ακόμα διατηρούνται στην περιοχή μας, δίνει ελαφρώς πιο ποιοτική, πικάντικη και πιπεράτη γεύση στη φέτα.
Τα οφέλη της φέτας για την υγεία:
H φέτα μας αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών με μεγάλη βιολογική αξία. Με την αποκωδικοποίηση του DNA της, διαπιστώθηκε ότι αποτελείται από 489 πρωτεΐνες που αφορούν:
– τη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος
– τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
– τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος
– την ομαλή λειτουργία των νεφρών
– την ενίσχυση του μεταβολισμού της χοληστερόλης
– την αντι-μικροβιακή δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Πόση κατανάλωση φέτας σας προτείνουμε βάση των ερευνών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που μας βοηθούν :
– Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η μέση τιμή κατανάλωσης φέτας στην Ελλάδα είναι τα 40 γραμμάρια, μια ποσότητα που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη.
– Ως γενική σύσταση, στους ενήλικες προτείνονται 2 μερίδες γαλακτοκομικών ανά ημέρα, στα παιδιά και στους εφήβους 2 έως 4 μερίδες (ανάλογα την ηλικία), ενώ στις εγκύους και στους ηλικιωμένους 3 μερίδες ανά ημέρα.
– Γνωρίζουμε ότι, μία μερίδα τυριού ισοδυναμεί με ένα κομμάτι των 30 γραμμαρίων (μεγέθους σπιρτόκουτου).
Τρόποι κατανάλωσης της φέτας μας:
-Η φέτα καταλαμβάνει αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη θέση στο ελληνικό μεσογειακό τραπέζι και την διατροφή μας .Συνήθως, καταναλώνεται σαν απλό ορεκτικό μαζί με την χωριάτικη σαλάτα ή σκέτη, ωμή με λάδι και ρίγανη ή ψητή με ελαιόλαδο και ρίγανη.
-Στην περιοχή μας αποτελεί συστατικό της χωριάτικης σαλάτας και των παραδοσιακών πιτών : Τυρόπιτας και Σπανακόπιτας.
-Επίσης, χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό λαδερών φαγητών, οσπρίων και λαχανικών.
-Σερβίρεται μαζί με το κρέας που καταναλώνουμε στην περιοχή μας ,είτε στο ψητό στα κάρβουνα και ειδικά με το σουβλάκι Λιβαδειάς που γίνεται από αρνίσιο κρέας.
-Σε μορφή αλείμματος τύπου Οψιμοτύρι ή Τυροκαυτερή να καταναλωθεί ως ένα ευχάριστο, ενδιάμεσο σνακ μαζί με μία φέτα ζυμωτό ψωμί, κράκερ, παξιμάδι ή φρυγανιά.
Γενικά αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και μαζί με το ελαιόλαδο είναι από τα κύρια γνωρίσματά της.